Spegel

 

 

Mirror

 

 

 

 

Publicerad 12.06.2017 kl. 22:15

Månjakt

 

picture-1

 

Det har gått en vecka sedan jag lade upp något här senast, bland annat har jag havit annat att göra, varit sjuk och på veckoslutet var jag längre ut i skärgården. Åtminstone har jag nu igen tillräckligt med material för en tid.

 

Försökte igen att fotografera månar, den här gången Saturnus. Tyvärr visade det sig att 300mm inte är tillräckligt för det. I alla fall lyckades jag få en bättre bild av Jupiter, med alla fyra galileiska månar synliga. 

 

 

picture-2

 

 

Publicerad 12.06.2017 kl. 21:00

Ner är upp

 

 

down is up

 

Bryssel 2013.

 

Nikon F3, 50mm 1.8, TMX + Xtol

 

Publicerad 04.06.2017 kl. 17:10

Fyra månar

 

 

Jupiters Moons

 

Märkte till min förvåning att ett 300mm objektiv är tillräckligt för att kunna urskilja Jupiters galileiska månar, eller nästan, två av dem är aningen på varandra för tillfället. Tyvärr räcker det inte för att urskilja detaljer på Jupiter. De konstiga ljuseffekterna beror på att jag fotograferade genom ett fönster (för att det var för jävligt kallt).

 

Publicerad 03.06.2017 kl. 23:59

Det högsta berget

 

 

picture-1

 

 

Det är rätt sällan som jag använder annat än vidvinkelobjektiv för att fotografera men eftersom jag ändå har ett par teleobjektiv ville jag prova på lära mig använda dem bättre. De teleobjektiv jag råkar ha är inte de nyaste, det ena är nästan ett halvsekel gammalt Tamron 60-300mm f/3.8-5.4 och på det andra, ett Sigma 70-210mm f/4-5.6, vill frontlinsen ibland falla ut när man fokuserar. Men bildkvaliteten, speciellt från det äldre objektivet är det inget fel på, visserligen inte superskarpt men skarpt nog för en 16 megapixels cropsensor. Med andra ord, inget att klaga på, speciellt med tanke på att jag fick objektivet gratis.

 

 

Manuell fokus kan förstås vara lite problematiskt, som tur rör mina motiv inte på sig, så det är bara att använda stativ och live view för att fokusera. Sigman, som är ett 90-tals objektiv, har autofokus men den känns inte lika skarp som Tamronen, det kan förstås bero på att frontlinsen har en egen vilja (lite superlim borde kunna lösa det problemet). Konstruktionskvaliten är uppenbarligen inte det bästa, den stora fördelen är å andra sidan att objektivet är litet och lätt, till skillnad från Tamronen som är dubbelt längre och väger dubbelt mera. Dock är det äldre objektivet betydligt bättre konstruerat och har även lite längre räckvidd, så jag föredrar att använda det men om jag kan fixa Sigman ska jag ge den ett försökt till.

 

 

Styrkan med teleobjektiv är att man kan isolera vissa element i ett landskap istället för att klämma in massor i bilden. Att få in djup är å andra sidan en av utmaningarna, perspektivet gör att saker långt borta ser ut att vara väldigt nära i förhållande till varandra; med andra det kan se platt ut. För mitt experiment hade jag valt det högsta "berget" (ca 66m) i Pargas och som huvudsakliga motiv Rävsundsbron, som man kan se sticka upp halvvägs ovanför träden. Redan på första försöket lyckades jag få de väderförhållandena jag var ute efter; intressanta moln som också släppte in solljus mellan sig och därmed belyste endast delar av landskapet. Det var bara att vänta på att endast bron var upplyst.

 

 

 

picture-2

 

Snett uppifrån ser det ut som om Pargas centrum nästan bara består av skog.

 

 

 

picture-3

 

 

 

 

 

picture-4

 

 

 

 

 

picture-5

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 03.06.2017 kl. 17:05

Islossning

 

 

picture-1

 

Början av april, intressant nog är vädret nästan det samma ännu två månader senare.

 

 

 

picture-2

 

 

 

 

 

picture-3

 

 

 

 

 

picture-4

 

 

 

 

 

picture-5

 

 

 

Publicerad 02.06.2017 kl. 18:55

Vintertriptyk

Nu har jag äntligen gått igenom bilderna från förra sommaren framåt och jag har lyckats förminska mitt arkiv med ett par tusen bilder. En intressant sak jag hittade var en serie bilder jag tagit på samma plats under olika tidpunkter. Det skulle kanske varit effektivare om jag hållit exakt samma komposition i alla bilder men jag hade inte planerat så mycket då, utan tog bilder längs med samma väg som jag gick nästan varje dag. Bilderna är visserligen tagna under vintern, så jag får hoppas att jag inte blir alltför hatad när jag delar dem nu.

 

 

Vintertriptyk

 

 

 

 

 

Vintertriptyk

 

 

 

 

 

Vintertriptyk

 

 

 

Publicerad 01.06.2017 kl. 22:30

Avgrund

 

 

Into the Void

 

 

 

Publicerad 31.05.2017 kl. 13:10

Mobilfotografi?

 

 

IMG_20170524_231730_495

 

Jag märkte nyligen att jag allt mera börjat använda min smarttelefon för att fotografera. Orsaken ligger antagligen i att den (nästan) alltid är med mig och att kvaliteten är tillräcklig för vardaglig användning. På ett sätt känns det befriande att inte behöva bära med sig en stor kamera hela tiden men mobilkameror, med sina småa sensorer och fasta objektiv, är väldigt begränsande. Idealet vore någonting som är litet nog för att kunna lämna smarttelefonen hemma men också avancerat nog för att inte behöva använda en stor kamera. Vid närmare eftertanke är det dock bra att kameror har sina begränsningar, en kamera som kan göra precis allt skulle, förutom en fysisk omöjlighet, vara tråkig. Begränsningar medför vanligtvis möjligheter åt något annat håll, och balansen mellan nackdelar och fördelar gör att man måste vara kreativ för att uppnå sitt mål. Tyvärr är det enklare att drömma om bättre utrustning, en tänkt köpt lösning, än att faktiskt lära sig använda det man redan har. Antagligen är det därför internet (och tydligen jag också ibland) har dille på prylar.

 

De kameror jag har är redan tillräckligt bra för vad jag gör, bättre utrustning skulle inte göra mina fotografier intressantare. För ett par dagar sen insåg att jag kan kombinera styrkorna hos både en mobilkamera och en systemkamera. Allt för ofta fastnar man där stativet sätts ned och man rör inte på sig så mycket, eller om man är på en spektakulär plats så börjar man ta mängder bilder av precis allt. Metoden jag tänker prova på är att först ta fram mobilen och försöka hitta motiv/kompositioner och när jag hittat något  intressant plockar jag fram min "riktiga" kamera. En mobilkamera har fördelen av att vara väldigt fri, man är inte begränsad av stativ och man kan enklare experimentera med bildvinklar. Totala mängden bilder kanske inte sjunker så mycket men det blir mindre att ladda in på datorn och att lagra. Det långsiktiga målet är ändå att drasktiskt få ner antalet bilder jag tar.

 

Det finns fotografer som har förmågan att bara ta några bilder och träffa rätt. Förstås finns det en del förberedelse bakom. I alla fall gällande landskapsfotografi måste man göra en komposition och vänta på att rätt ljus träder fram. När man väl har hittat ett intressant motiv är det dock bra att prova olika bildvinklar och försöka göra en så bra komposition som möjligt. Och inte göra som jag och ta hundratals bilder av tiotals olika motiv. Visserligen är det också ett sätt att lära sig men jag känner att det är dags att ta ett par steg framåt.

 

 

 

 

IMG_20170525_155804_495

 

 

 

 

 

IMG_20170527_151719_042

 

 

 

 

 

IMG_20170528_234758_903

 

 

 

Publicerad 30.05.2017 kl. 23:17

Spanien

 

 

picture-1

 

 

 

 

 

picture-2

 

 

 

 

 

picture-3

 

 

 

 

 

picture-4

 

Spanien, 2013

Nikon F3, TMX

 

Efter att jag gått igenom den svartvita delen av mitt bildarkiv skulle jag gärna vilja fotografera mera svartvit film igen.

 

Publicerad 30.05.2017 kl. 19:45